Vali Salih Ayhan. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarımsal Ar-Ge Merkezinde İncelemelerde Bulundu

Vali Salih Ayhan. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarımsal Ar-Ge Merkezinde İncelemelerde Bulundu

02 Ağustos 2021 Pazartesi günü gerçekleştirilen incelemelere; SBTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy, İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ ile birlikte SBTÜ öğretim elemanları da katıldı.
 
Vali Salih Ayhan, öncelikle ıslah çalışmaları yapılan buğday, ayçiçeği, fasulye, soya, mısır, sorgum, sudan otu ve fil otu bitkilerini yerinde inceleyerek SBTÜ Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy'den bilgi aldı.
 
1.OSB’de kurulan lif üretim fabrikası için, Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde SBTÜ’ye tahsis edilen alanda, planlı ve sözleşmeli şekilde ekimi gerçekleştirilen kenevir tarlasında incelemelerde bulunan Vali Salih Ayhan hayırlı hasatlar diledi.
 
Ülkemizdeki kenevir üretiminde Sivas’ın izin verilen 20 ilden biri olduğunu ve ekim izni verildikten sonra İl Tarım Müdürlüğünün ilgili birimlerle yaptığı çalışmalar neticesinde ilk etapta 200 dekara yakın alanda planlı ve kontrollü ekim gerçekleştirildiğini söyleyen Vali Salih Ayhan; “İlimizde, güçlü kurumsal yapısı olan firmalarla, planlı ve sözleşmeli bir şekilde kenevir ekimi gerçekleştirilmiştir. Bu ekimlerden en önemlilerinden bir tanesi de Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitemizin kendilerine tahsis edilen alanda yapılmaktadır. Kenevir bitkisinin ilimizde ekimi yaptıktan sonra, üretimin verimliliğinin ve devamlılığının sağlanması açısından bir işletmenin kurulması yönünde bir planlama yapıldı. Bu çalışmalarda iyi bir noktaya gelindiğini söyleyebilirim. Arkadaşların verdiği bilgiye göre, Ülkemizdeki 20 il içerisinde en çok ekim yapılan illerin başında geliyoruz. Dolayısıyla bu iznin sahada karşılık bulduğunu da çok rahat söyleyebiliriz. Kontrollü bir şekilde ekimi gerçekleştirilen kenevir bitkisinin Sivas Organize Sanayi Bölgesinde bir işletme tesisiyle birlikte endüstriye dönüşmesi sağlanacak ve Sivas’ımız katma değeri yüksek bir ürünü de bünyesine kazandırmış olacak.” dedi.
 
Kenevir ekiminde tohum desteği ile birlikte diğer birçok desteğin de sağlandığını, yapılan teşviklerle sahada yaklaşık 200 dekar alanda ekim gerçekleştirildiğini ve önümüzdeki yıllarda bunun çok ciddi seviyede artacağına inandığını söyleyen Vali Ayhan; “Bu sene mevsimsel değişikliklerden ve kuraklıktan kaynaklı olarak belki birçok mahsulde sıkıntı oldu. Ama kenevir ekimi gerçekleştirilen bu alanda gayet iyi bir verim elde edildiği görülmektedir. Ben, emek veren arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. İlimiz tarımında çeşidi artırmak ve katma değeri yüksek ürünleri bünyemize kazandırmak için bu tür ürünler büyük önem arz etmektedir. Bunu bilimsel olarak yürütmek ve çiftçi vatandaşlarımızın da bilinçli bir şekilde yapmasını sağlamak gerekiyor. Bu noktada Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitemize, SİVTAŞ AŞ’ye ve bu ürünü eken çiftçilerimize teşekkür ediyorum. Konunun bir diğer iyi tarafı da; bildiğiniz üzere bir yatırımcımız İlimizde bunun tesisini kuruyor. Dolayısıyla pazar bulma konusunda da sorun olmayacak. Hayırlı ve bereketli olsun.” ifadelerine yer verdi.


Copyright © 2025 Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi,Gültepe Mahallesi Mecnun Otyakmaz Caddesi No:1 Merkez/Sivas
Skip to content