Tarımsal Ar-Ge Merkezimizde Ekimi Yapılan Kenevirler Hasat Edildi

Tarımsal Ar-Ge Merkezimizde Ekimi Yapılan Kenevirler Hasat Edildi

Üniversitemiz Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi bünyesinde bulunan Tarımsal AR-GE Merkezinde 100 dekar alanda ekimi yapılan kenevirler 13 Ekim 2021 Çarşamba günü hasat edildi.
Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile Sivas ili, kenevir üretimi izni verilen 20 il arasına alınmıştı. Kararın ardından ilimizde kenevir yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması için Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve ATC Hawk Endüstriyel Tarım Sanayi Ticaret Limited Şirketi arasında üniversite-sanayi iş birliği protokolü imzalandı. Söz konusu anlaşma kapsamında Tarımsal AR-GE Merkezimizde 100 dekarlık alanda kenevir ekimi yapılarak hasat edildi.
Hasat etkinliğine Sivas Valisi Salih Ayhan, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Kul, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Tolga Karaköy, Sivas İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, projeyi destekleyen iş adamı Muharrem Atmaca ve sözleşmeli üreticiler katıldı.
Hasat öncesi açıklama yapan Sivas Valisi Salih Ayhan “İlimiz açısından çok büyük önem arz eden bir ürünün hasadını gerçekleştiriyoruz. 'Üreten çiftçi, gelişen Sivas' vizyonumuz kapsamında maksadımız, üretim çeşitliliğimizi ve üretim miktarımızı artırmak, sözleşmeli çiftçi modelini ve tarımsal AR-GE çalışmalarını yaygınlaştırmak. Önümüzdeki yıl mümkünse bin dekar alanda ekimini yaparak daha fazla AR-GE ile eksiklerimizi daha yüksek oranda gidermiş olacağız. Organize Sanayi Bölgemizde keneviri endüstriye dönüştürecek bir tesisimiz kuruluş aşamasında. Kenevirin ilimizde ekiminin yanında işlenmesi için de adımlar atıldı. İş adamımız Muharrem Bey bu adımı attı. Bir firmamız da kenevir hasadı için uygun makineleri geliştirmeye başladı. İlimizde kenevir üretimi konusundaki çalışmaları koordine eden ve üretim aşamalarını yürüten Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitemiz başta olmak üzere katkısı olan diğer tüm kurumlara teşekkür ediyorum” dedi.
            Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Kul “Kenevir bitkisinin birçok alanda sağladığı yararlar bulunmaktadır. Savunma sanayi sektöründe de endüstriyel kenevir kullanımı önemli bir gündem oluşturmaktadır. Silahlar, miğferler, hava araçlarının çeşitli bileşenleri gibi savunma sanayinin bir çok  malzeme ve parçalarının kenevir liflerinden üretilmesi mümkündür. Halen dünya genelinde otuzdan fazla ülkede endüstriyel kenevir yetiştirilmekte ve kenevirden elde edilen ürünler dünya pazarlarında alıcı bulmaktadır. Artan tüketici talebi ve kenevir için potansiyel ürün kullanım alanları sayesinde endüstriyel kenevirden üretilen ürünler gelecek dönemlerde önemli bir pazara sahip olacaktır. Kenevir üretiminin artmasına paralel olarak kenevir ürünleri sanayisinin altyapısının hazırlanması ve geliştirilmesi gerekmektedir. Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültemiz kenevir bitkisinin ıslahı ve üretimi konusunda gerek laboratuvar ortamında bilimsel olarak gerekse bizzat sahada uygulamalı olarak çalışmalarını sürdürmektedir” şeklinde konuştu.
Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Tolga Karaköy de “Sivas Valiliği İl Özel İdaresi, Sivas Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Sivas Ziraat Odası projeyi destekleyen kuruluşlar olarak projemize katkı sağlamışlardır. Proje ile kenevir bitkisinin ilimiz ekolojik koşullarına adaptasyon yeteneği, ekim, bakım ve hasat işlemlerinin yapılması, mekanizasyonu konusunda önemli veriler elde edilmiş olup, Sivas ilinde kenevir tarımının yaygınlaştırılmasına büyük katkılar sağlayacaktır” ifadelerine yer verdi.


Copyright © 2024 Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi,Gültepe Mahallesi Mecnun Otyakmaz Caddesi No:1 Merkez/Sivas
Skip to content