Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet KUL ile Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Tolga KARAKÖY, Tarımsal Ar-Ge Merkezi Projesi hakkında sunum yapmak üzere Sivas Valisi Sayın Salih AYHAN’ı makamında ziyaret ettiler.
Projeyi yakından inceleyen Sivas Valisi Sayın Salih AYHAN, Sivas’a değer katan her projeye önem verdiklerini ve Tarımsal Ar-Ge Merkezi Projesine de gereken desteğin verileceğini ifade etti. Vali Sayın Salih AYHAN, Sivas ilinde şimdiye kadar tarımsal anlamda eksikliği her zaman hissedilmiş olan Tarımsal Ar-Ge merkezinin Sivas tarımına önemli katkılar sunacağını, yapılacak olan çalışmalarla yeni çeşitlerin geliştirilmesinin ve tohumluklarının üretilerek çiftçilerimize ulaştırılmasının son derece önemli olduğunun altını çizdi.
Ziyarette konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet KUL, Sivas’ın tarımsal anlamda gelişmesine destek olmak amacıyla çalışmalar yürüttüklerini belirterek; “İlimiz gerek geniş tarımsal arazi varlığı ve gerekse mikroklima gösteren tarımsal havza varlığına bağlı olarak zengin bir tarımsal ürün çeşitliliği sunan tarımsal alanları ile önemli bir bitkisel üretim merkezidir. Bu potansiyelini en iyi şekilde kullanması ve tarımsal alanda daha iyi noktalara ulaşması için Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültemizle elimizden geleni yapıyoruz. Bu kapsamda geliştirdiğimiz Tarımsal Ar-Ge Merkezi Projemizle çiftçilerimizin ürünlerinin verim ve kalite düzeyi yükseltilecektir. İlimiz ekolojik koşullarına uygun, hastalık ve zararlılara dayanıklı, yüksek verim ve kalite düzeyine sahip yeni, milli çeşitlerin çiftçilerimizin hizmetine sunulması ile tarımsal üretim miktarı ve gelir düzeyi arttırılacaktır” ifadelerine yer verdi.
Proje hakkında bilgi veren Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Tolga KARAKÖY ise; “Temel amacımız Sivas’ta tarımsal anlamda her zaman eksikliği hissedilen Tarımsal Ar-Ge Merkezi’nin kurulmasıdır. Sayın Valimiz Salih AYHAN’ın desteği ve katkılarıyla oluşturacağımız Tarımsal Ar-Ge Merkezimizde, bitki ıslahı çalışmaları başlatılacak. Böylece biotik ve abiotik stres koşullarına dayanıklı, aynı zamanda ilimiz ekolojik koşullarına adapte olabilen yeni çeşitlerin ilimiz tarımına kazandırılması sağlanacaktır. Bu kapsamda ilimiz ve ülkemiz için önemli olan tahıl, baklagil, endüstri bitkileri, yem bitkileri ve kışlık sebze üretimine yönelik yeni ve milli çeşitler geliştirilecektir. Aynı zamanda Tarımsal Ar-Ge Merkezimizde oluşturulacak olan modern seralarda ıslah ve topraklı, topraksız üretim çalışmaları gerçekleştirilecektir. Ayrıca bu merkezimizde Çiftçilerimize yönelik olarak yeni ve modern tarım tekniklerini içeren eğitim çalışmaları periyodik olarak yapılacaktır. Ayrıca Merkezimizde kurulacak olan Toprak Analiz Laboratuvarı ve Bitki Sağlığı Kliniği ile çiftçilerimize hizmet verilecektir” dedi.