Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (SBTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet KUL, öğretim üyeleri, araştırma görevlileri ve Savunma Teknolojileri Anabilim Dalında yüksek lisans ve doktora yapan öğrencilerden oluşan toplam 60 kişilik bir heyet, akademik iş birliği alanlarını genişletmek, TUSAŞ tarafından yürütülen milli projeleri yerinde görmek ve bilgi almak üzere 16 Şubat 2022 günü Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş.’ye bir ziyaret gerçekleştirdi.
İlgili ekiplerin ve akademisyenlerin katılım sağladığı iki toplantı ve teknik geziden oluşan TUSAŞ ziyareti kapsamında; TUSAŞ Akademi Başkanı Prof. Dr. Ahmet PINARBAŞI ile SBTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul’un bir araya geldiği programda, öğrenci ve akademisyenlerin paydaşları oldukları mevcut eğitim ve proje iş birliklerinin geliştirilmesi konusu ele alındı.
TUSAŞ Akademi ve TUSAŞ Üniversitelerle İlişkiler Birimi Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili birimler, SBTÜ akademisyen ve öğrencilerine; TUSAŞ’ın genel tanıtımı, yürütülen milli projeler, üniversite-sanayi iş birliği konuları, iş birliği modelleri, staj, stajyer mühendis, bilimsel araştırma projeleri ve lisansüstü eğitim sanayi tez danışmanlığı konularında sunumlar gerçekleştirdiler. Ardından SBTÜ heyeti ilgili mihmandarların rehberliğinde sahada teknik gezi gerçekleştirdi.
SBTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi ve Sivas MYO Uçak Programı öğretim elemanları, TUSAŞ’ta ilgili birimlerde görev yapan uzman ve akademisyenlerle SBTÜ’nün eğitim modeli, lisansüstü eğitim kapsamında yürütülen ve lisans eğitim-öğretimi kapsamında hazırlanan program tasarımları ve müfredat içerikleri konusunda bilgiler paylaştılar. SBTÜ’nün eğitim modeli, program tasarımı ve müfredat içeriklerinin oluşturulması sürecinin dinamik bir süreç olarak düşünülmesi, sektörün ve özellikle TUSAŞ gibi savunma sanayi kuruluşlarının her aşamada fikirlerinin alınması ve katkılarının sağlanması taktirle karşılandı. Bu bağlamda SBTÜ’de öğrenci alınacak lisans programları için hazırlanan bölüm dersleri ve içerikleri, bölüm başkanları tarafından TUSAŞ yetkilileri ile paylaşıldı.
TUSAŞ’ta çalışan akademik unvanlı uzman personelin ve sahadaki teknik personelin tecrübesini ilgili bölümlerdeki eğitim içeriklerine entegre etmek, SBTÜ akademisyenleri ve öğrencilerinin TUSAŞ’taki eğitim ve Ar-Ge süreçlerine mevcut mekanizmalarla katılımlarını sağlamak için fikir birliğine varıldı. Birlikte çalışmanın, birlikte başarıya ulaştıracak yegâne yol olduğu vurgulandı.
TUSAŞ çalışanlarının lisansüstü eğitimlerini tamamlamaları, lisansüstü eğitime ve özellikle doktora derecesine sahip teknik personelin TUSAŞ’a kazandırılmasının TUSAŞ tarafından yürütülen milli projelerde önemli bir yere sahip olduğu, bu yaklaşımın Türk savunma sanayi sektörünün ve özellikle Türk havacılık ve uzay sektörünün geleceği açısından hayati önem taşıdığı vurgulandı.
SBTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet KUL, genel anlamda savunma sektörüne bu tür ziyaretleri yoğun bir şekilde gerçekleştirdiklerini, bu temaslar sonucunda sektörle karşılıklı olarak önemli projelerin ortaya çıktığını ve yürütüldüğünü, bunu her geçen gün arttırmaya, genişletmeye çalıştıklarını, bu kapsamda TUSAŞ’a yapılan ziyaretin lisans düzeyinde öğrenci alımı arifesinde ayrı bir önem taşıdığını belirtti. TUSAŞ’ın gurur kaynağımız olan çok önemli milli projeleri gerçekleştirdiğini ve yürüttüğünü belirten Rektör Kul, bu bağlamda TUSAŞ’ın ve genel anlamda savunma sektörünün çok ciddi bir ivmeyle büyüme trendinde olduğunu, bu gelişmenin sahada her düzeyde çok sayıda nitelikli teknik personel ihtiyacını arttırdığını, SBTÜ’nün ilk günden beri bu ihtiyacı görerek bir yapılanma içine girdiğini, geçen 3 yıl içinde SBTÜ tarafından oluşturulan genel istikametin doğruluğunu görmekten mutlu olduğunu ifade etti.
SBTÜ’nün eğitim modelini sahanın ihtiyaçlarına göre tasarladıklarını ve her an güncellemeye tabi tuttuklarını belirten Rektör Kul; “Yeni nesil eğitim modeli ve program içerikleriyle, uygulamaya ağırlık veren, teoriyi sahadaki uygulamalar ile yoğuran, genelde iş başında edinilen kritik mesleki bilgi ve uygulamaları, bölümlerin ders içeriklerine entegre eden bir sistem kurduk. Bu yöntemle, hem öğrenci ve mezunlarımız kolay iş bulabilecek hem de sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanı lisans ve ön lisans düzeyinde yetiştirerek sektöre zaman ve maliyet anlamında ciddi kazanım sağlamış olacağız. TUSAŞ’a gerçekleştirmiş olduğumuz bu ziyaret programındaki yakın ilgi ve katkılarından ötürü TUSAŞ Akademi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı ve TUSAŞ birim temsilcilerine şükranlarımı sunuyorum.” dedi.