<b>SBTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul’un Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 99. Yıl Dönümü Kutlama Mesajı</b>

29 Ekim 1923; tarih boyunca hür ve bağımsız yaşayan Türk milletinin, “Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir.” diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde inanç ve kararlılıkla yürüttüğü Millî Mücadelenin Cumhuriyetin ilanıyla taçlandırıldığı ve nihayetinde “Türkiye Cumhuriyeti”nin kurulmasıyla sonuçlandırıldığı doruk noktasıdır. Türkiye Cumhuriyeti, istiklal mücadelesini neredeyse mutlak imkânsızlık içinde veren, manda ve himaye baskılarına biat etmeyen Türk milletinin bağımsızlık aşkının sonucudur.
Türk milleti, bağımsızlığı seven ve barışı koruyan bir millettir. Devletimizin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Burada bir milletin kurtuluşunu hazırlayan kararlar verildi” diyerek önemine vurgu yaptığı Sivas Kongresi, vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı konusunda Türk milletinin ortak sesi olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi, kadim bir tarihe sahip olan Türk milletini bir bütün olarak harekete geçirmeyi sağlamış ve Millî Mücadelemiz, Cumhuriyetin İlanıyla sonuçlanmıştır. Bu sebepledir ki, Cumhuriyet Bayramı Sivas ilimizde daha bir anlam kazanmakta ve haklı bir onur, gurur kaynağı olmaktadır.
Atalarımızın, toprağın altında kefensiz yatan isimsiz kahramanlarımızın, şehitlerimizin, gazilerimizin kanıyla, canıyla kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin sonsuza kadar yaşayacağına, yeni nesillerin omzunda yükseleceğine olan inancımız tamdır. Eğitimin ve bilimin ışığında muasır medeniyetler seviyesine çıkma, hatta onu aşma ilkesine bağlılığı temel değerleri arasına alan Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı bu kadim şehirde benimsenen ve perçinlenen “Cumhuriyet Ruhu”nu eğitim ve bilimde de yaşatma kararlılığındadır.
Bilimin evrensel ilkelerine bağlı olarak yerel ve küresel düzeyde topluma katkı sağlama, özellikle savunma teknolojileri ve tarım bilimleri başta olmak üzere mühendislik alanlarında ileri teknoloji geliştirme ve ürüne dönüştürme misyonuyla hareket eden Üniversitemiz, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirme ruhunu bilimsel platformda da sürdürmektedir.
Cumhuriyetimizin kuruluşunun 99’uncu yıl dönümünü kutluyor, Devletimizin Kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere; cennet vatanımız uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi, ebediyete intikal eden millî mücadele kahramanlarımızı ve gazilerimizi sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyorum.