Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan “Sosyal, Bilimsel ve Teknolojik İş Birliği Protokolü” kapsamında yürütülen “Liselere Akademik Danışmanlık Desteği Programı” çerçevesinde SBTÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi ve Lütfi Abay Yapay Zekâ ve Robotik Araştırmalar Laboratuvarını ziyaret eden lise öğrencilerine TEKNOFEST, Sivas Robot Yarışması gibi yarışmalarda kullanabilecekleri yazılım ve donanımlar tanıtıldı.
SBTÜ tarafından yürütülen “Liselere Akademik Danışmanlık Desteği Programı” kapsamında Karşıyaka Aşık İsmeti Anadolu Lisesine Dr. Öğr. Üyesi Human AMİRİ ve Arş. Gör. Mücahit Emin KARAGÖZ, İzzettin Keykavus Anadolu Lisesine ise Dr. Öğr. Üyesi Mohammad Mehdi GOMROKİ ve Arş. Gör Osman Veysel ÖZDEMİR akademik danışman olarak görevlendirilmişti. Söz konusu akademik danışmanlar daha önceki tarihlerde ilgili liseleri ziyaret ederek Liselere Akademik Danışmanlık Desteği Programı ve bu kapsamda yürütülebilecek ortak çalışmalar hakkında okul yöneticileriyle istişarelerde bulunmuşlardı.
Söz konusu program kapsamında SBTÜ’yü ziyaret eden lise öğrencilerine yönelik olarak öncelikle Üniversitenin ve yürütülen projelerin tanıtımına yönelik kısa demonstrasyonlar gerçekleştirildi. Daha sonra; Arş. Gör. Sefa Burhan EKER tarafından, mini bilgisayarlar üzerinde kendi oluşturduğu görüntü işleme, hedef tespiti ve nesne tanıma tabanlı algoritmalar öğrencilere gösterildi ve bu algoritmaların nasıl ve ne gibi durumlarda kullanılabileceği hakkında bilgi verildi. Arş. Gör. Nurullah ÖZKAN, döner kanat ve sabit kanat hava araçları tasarımından, bu araçların yapımında kullanılan malzemelerden, kumanda ve döner kanatlı robot etkileşiminden bahsederek, otonom ve otonom olmayan uçuşların nasıl gerçekleştiğini ve yön tayininin nasıl sağlandığını uygulamalı olarak gösterdi. Öğrencilerin, bir uçuşun nasıl gerçekleştiğini ve anlatılanları daha iyi kavrayabilmelerini sağlayabilmek amacıyla, simülasyon ortamında otonom ve otonom olmayan uçuş testi gösterildi. Arş. Gör. Osman Veysel Özdemir ise, sabit kanatlı insansız hava aracı (İHA) tanıtımı için SBTÜ laboratuvarında yapılan İHA’yı kullanarak, uçuşun nasıl meydana geldiği, pistten havalanma mekanizması ve İHA’nın havadaki hareketleri hakkında bilgiler verdi. Geziye katılan öğrencilere ayrıca SBTÜ’de yapılan İHA ile gerçekleştirilen çeşitli uçuş videoları da gösterildi.
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin gerek teknolojik altyapısı gerekse bilimsel potansiyelini Sivas’taki tüm liselerle ve öğrencilerle paylaşmayı bir ilke olarak belirlediklerini ve bu doğrultuda hareket ettiklerini ifade eden SBTÜ Rektörü Prof.Dr. Mehmet Kul “Ülkemizin, özellikle savunma ve havacılık sanayisindeki milli teknoloji hamlesi ve bu alanda elde ettiği uluslararası başarılar bugün hepimiz için gurur kaynağı olmuştur. Türkiye, bilimsel yaklaşımlarla yeni teknolojiler tasarlayan, üreten, geliştiren ve bunu dünyaya satan bir ülkeye dönüşmektedir. TEKNOFEST, Sivas Valiliğimizce düzenlenen Sivas Robot Yarışması gibi organizasyonlar, çocuklarımızın ve gençlerimizin teknolojiyi geliştirme konusundaki farkındalıklarına önemli katkılar sağlamaktadır. Özellikle savunma teknolojileri konusunda ihtisaslaşan Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi olarak biz de bu tür organizasyonlara gerek teknolojik altyapımız gerekse bilimsel potansiyelimizle her türlü katkıyı sağlama kararlılığındayız. Bu noktadan baktığımızda, Karşıyaka Aşık İsmeti Anadolu Lisesi ve İzzettin Keykavus Anadolu Lisesi gibi tüm lise öğrencilerimizin Üniversitemizi ziyaret ederek havacılık, uzay bilimleri, teknoloji, yapay zekâ, robotik vb konularda bilgi sahibi olmaları ve bu alanlarda kullanılan güncel yazılım ve donanımları tanımaları önemlidir.” dedi.