Kenevir Üretimi İçin İmzalar Atıldı

Sivas Valiliği Vali Dr. Hasan Canpolat Salonu’nda ‘Sözleşmeli Kenevir Üretimi Protokolü İmza Töreni’ gerçekleştirildi.

3 Mayıs 2021 günü gerçekleştirilen İmza Törenine; Vali Salih Ayhan, Milletvekili Semiha Ekinci, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Kul’un yanı sıra İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kadir Algın, İl Genel Meclis Başkanı Hakan Akkaş, AK Parti İl Başkanı Hakan Aksu, İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, SİVTAŞ Genel Müdürü Hakan Bozbıyık, iş insanı Muharrem Atmaca ve ekim yapacak çiftçiler de katıldı.

Yapılan protokole göre; İl merkezinde Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi 100 dekar, Altınyayla ilçesinde 2 üretici 23 dekar, Şarkışla ilçesinde 1 üretici 10 dekar, Yıldızeli ilçesinde 2 üretici 37 dekar olmak üzere toplamda 6 üretici 170 dekar alanda kenevir ekimi yapacak.

Törende konuşan Belediye Başkanı Hilmi Bilgin; “Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi 100 dönümlük alanı ekiyor. 70 dönümü ise çiftçilerimiz ekiyor. Yerel yöneticiler irade koyuyor; SİVTAŞ bünyesinde alım garantisi veriyor. İl Özel İdaremiz ve İl Genel Meclisimiz tohumunu veriyor. Böyle bir ortamda yukarıdan aşağı Cumhurbaşkanımızdan yerel yönetime kadar herkes üzerine düşeni yapıyor” dedi.

Vali Salih Ayhan ise “Bildiğiniz gibi kenevir üretimine daha önce 19 ilimizde izin verilmişti. Girişimlerimiz sonucunda Bakanlığımızın da uygun bulmasıyla üretim programına 20. il olarak Sivas da katılmış oldu. Kenevir üretim planlamamızda da önemli güven modeli inşa ediyoruz. İlimizde kenevir işleme fabrikası kuran işletmecimiz, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitemiz ve SİVTAŞ arasında imzalayacağımız sözleşmeli üretim protokolü ile alım garantili üretimi desteklemiş olacağız. Ayrıca diğer 5 üreticimiz ve SİVTAŞ arasında da sözleşmelerimizi imzalayacağız. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitemizin Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesiyle üretimin ve tarımsal sanayinin doğrudan içerisinde yer almasının şehrimiz açısından oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Saha ile olan bu doğrudan ilişkinin tarımsal AR-GE noktasında da büyük bir getirisi olacağına inanıyorum” dedi.

Vali Ayhan ve beraberindekiler, ‘Sözleşmeli Kenevir Üretimi Protokolü İmza Töreni’nin ardından Sivas-Ankara karayolu üzerinde bulunan Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesine ait tarlaya geçerek Sivas'ın ilk kenevir ekimi yapılan 100 dekarlık arazisinde incelemelerde bulundular.

Kenevir yetiştirilmesiyle ilgili süreçlerin, Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Tolga Karaköy koordinesinde gerçekleştirileceğini söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Kul, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin doğrudan sahaya-sanayiye hitap edecek işbirliklerine büyük önem verdiğini, bu çalışmayla da gerek ilimizin gerekse ülkemizin tarım çalışmalarına önemli katkıların sağlanacağına inandığını söyledi.