İlk Öğrencilerimize Sivas Gezisi

İlk Öğrencilerimize Sivas Gezisi

Üniversitemizin ilk lisansüstü öğrencilerimize Sivas’ın tarihi ve kültürel yapısını tanıtıyoruz. Üniversitemiz, Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı koordinasyonuyla Fikir ve Sanat Topluluğu ile Bilim ve Teknoloji Topluluğu iş birliğiyle “Sivas Gezisi” etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında Kale Cami, Şifahiye Medresesi, Buruciye Medresesi, Çifte Minareli Medrese ve Kongre Müzesi ziyaret edildi.

İlk olarak Kale Camisini ziyaret eden öğrencilerimiz eserin mimari yapısını ve kesme duvarlarını yakından inceledi. Cami bahçesinde bulunan Sadaka Taşını ve Yitik Taşını yakından inceleyen öğrencilerimiz, dünyada eşine az rastlanan bu kültürü hayranlıkla temaşa ettiler.

Kale Camisinin ardından 1271 yılında, Muzafferüddin Burucirdi tarafından yaptırılan Buruciye Medresesi’nde incelemelerde bulunan öğrencilerimiz, hat işlemelerini yakından inceledi.

1217 yılında Anadolu Selçuklu Devleti sultanı I. İzzeddin Keykavus tarafından darüşşifa olarak yaptırılan Şifaiye Medresesinde I. İzzettin Keykavus Türbesini ziyaret eden öğrencilerimiz, medrese içerisinde yer alan Sivas’a özgü el işlemesi halı, kilim ve gümüş takıları inceleyerek alışveriş yaptılar.

Türkiye’de bulunan en eski medreselerden biri olarak Sivas merkezinde oldukça önemli bir konuma sahip olan Çifte Minareli Medreseyi gezi rehberi liderliğinde ziyaret ederek tarihi hakkında bilgi alan öğrencilerimiz, Sivas’ın Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemine ait eserlerin tek merkezde toplandığını ifade ettiler.

 

Son olarak Atatürk Kongre Müzesinde sergilenen tarihi eserleri inceleyerek Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurulma sürecinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün izlediği yolu yakından inceleyen öğrencilerimiz; 4 Eylül 1919 günü Sivas şehrinde toplanan kongre, Kurtuluş Savaşının dönüm noktalarından birisidir. Sivas Kongresi’nde düşmana karşı sonuna kadar direnilmesi kararı alınmış, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına giden yolların en önemli basamaklarından biri olmuştur. Sivas Kongresi, Mustafa Kemal'in Amasya Genelgesi'ni açıkladıktan sonra bir çağrı üzerine I. Dünya Savaşı'ndan sonra işgale uğrayan Türk topraklarını kurtarmak ve Türk milletinin bağımsızlığını sağlamak için çareler aramak amacıyla seçilmiş ulus temsilcilerinin Sivas'ta bir araya gelmesiyle, 4 Eylül 1919 –11 Eylül 1919 tarihleri arasında gerçekleşen ulusal nitelikte bir kongredir. Sivas Kongresi'nde alınan kararlar, daha önce gerçekleştirilen Erzurum Kongresi kararlarını genişleterek tüm ulusu kapsar bir nitelik kazandırmakla beraber yeni bir Türk Devleti'nin kuruluşuna temel olmuştur; bu vesileyle Sivas Kongresi'nin Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki yerinin önemine bir kez daha şahit olan öğrencilerimiz Sivas’ı “Tarih ve Kültür Şehri” olarak tanımladılar.



Copyright © 2025 Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi,Gültepe Mahallesi Mecnun Otyakmaz Caddesi No:1 Merkez/Sivas
Skip to content