Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Timuçin Emre Tabaru yürütücülüğünde, Sivas TTO tarafından başvurusu yapılan “Silikon Fotonik Çip-Üstü LIDAR Lazer ile Görüntü Tespiti ve Uzaklık Belirleme Sistemi Üretimi” projesi ORAN Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Proje 05.02.2025 tarihinde Sivas Valisi Dr. Yılmaz Şimşek, SBTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul ve ORAN Genel Sekreteri Yunus Emre Şeker tarafından imzalanan protokol ile hayata geçti. Törende Üniversitemizi temsilen Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Kul’un yanı sıra TTO Genel Müdürü Ozan Ercan, Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Timuçin Emre Tabaru ve Projede Araştırmacı olarak yer alan Prof. Dr. Sabit Horoz da yer aldı.
LIDAR (Light Detection and Ranging; veya Laser Imaging Detection and Ranging), lazer darbeleri kullanılarak bir nesne veya bir yüzeyin uzaklığını anlamaya yarayan teknolojidir. ORAN Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı tarafından desteklenen LIDAR Projesi, Otomotiv, Savunma, Havacılık ve Uzay Sektörlerinde üretilecek otonom araç, insansız hava aracı, drone, uzay araçları ve uçak sistemlerinde, mesafe ölçümü, hedef belirleme, 3D haritalama, görüntüleme proseslerinin geliştirilmesine yönelik faaliyet göstermekte olan kamu ve özel sektör firmalarına pasif Silikon Fotonik Entegre Devre (FED) elemanları (dalga kılavuzu, ışın bölücü, optik modülatör, optik faz kaydırma dizileri) ve aktif fotonik elemanlarının (Lazer diyot, fotodiyot) Tümleşik olarak bir Çip Üstünde büyütülerek bir LIDAR sisteminin geliştirilmesine yönelik bir projedir.
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi bünyesinde yapılacak yatırımlar ve tesisimize kazandırılacak üretim ekipmanları sonucunda Yerli ve Milli sanayimizin ihtiyaç duyacağı sivil ve askeri amaçlara hizmet edecek her türlü entegre fotonik devreler de üretilebilecek, tesisimiz geleceğin teknolojisinin Sivas’ta geliştirilip uygulanmasına imkân sağlayacak.
Destekleyen kurumlar arasında Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM), Uludağ Üniversitesi ve Cumhuriyet Üniversitesi Nanofotonik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin de bulunduğu proje farklı disiplinlerden pek çok akademisyen ve araştırmacı için de yeni araştırma imkanlarına kapı açacak.
Üniversite-Sanayi iş birliği çerçevesinde büyük adım olarak öne çıkan LIDAR projemiz, ülkemizin ihtiyaç duyduğu katma değerli yüksek teknoloji üretimine de doğrudan katkı sağlayacak.