“Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk
Türkiye’de her yıl 08-14 Mart haftasında kutlanılan Bilim ve Teknoloji Haftası ülkemizin bilgi toplumu oluşturma çalışmaları kapsamında önemli bir etkinliktir. Türk Tarih Kurumu’nun 66 sayılı, 30.04.1998 tarihli kararıyla, “Bilim ve Teknoloji” haftası olarak özel haftalar arasına eklenmiştir. Bilim ve Teknoloji haftası içerisinde bilim ve teknoloji dergileri, üniversiteler, üniversitelerin bilim ve teknoloji toplulukları seminerler, söyleşiler, yarışmalar gibi çeşitli etkinlikler düzenleyerek bu haftanın toplumda ses getirmesine katkı sağlarlar.
Bilim ve Teknoloji birbirinden ayrılmaz iki kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Kavram olarak Bilim, bilinmeyeni arama, deneysel yöntemlerle ortaya çıkarma ve belirli kurallar çerçevesinde tanımlama ile özdeşken; Teknoloji bilimi kullanarak çözümler oluşturmak ve hayatımızı kolaylaştırmak amacıyla yapılan çalışmalardır.
İnsanoğlunun doğayı anlamak için çıktığı bu yolculukta bilim yirminci yüzyılda inanılmaz bir ilerleme kaydederek yüzlerce bilinmeye ışık tutmuş ve teknoloji sayesinde insanların hayatını kolaylaştırmıştır. Son yüzyıla baktığımızda makro dünyada gökcisimleri, güneş sistemi, galaksimiz, kara delikler ve evrenin keşfi hızlanmış; mikro dünyada ise atom ve atom altı parçacıklar gözlemlenerek hayatın ayak izleri keşfedilmeye başlanmıştır. Ancak bilim insanlarının merak dolu bu yolculuğu henüz sona ermemiştir. Daha kat edilecek çok yol var ve bilim yeni buluşlara ulaşmak için sürekli insanoğlunun merakıyla beslenmektedir.
Son yıllarda ülkemizde Bilim ve Teknolojiye olan ilgi oldukça fazla artmıştır. Araştırma-Geliştirme, inovasyon, girişimcilik gibi kavramlar kamu kurum ve kuruluşlarında, özel şirketlerde karşılık bulmakta ve çalışanlar bu konuda çeşitli eğitimler, uygulamalar, projeler ile yenilikçi çalışmalar yapılması yönünde desteklenmektedir.
Ülkemizde artık büyükşehirlerde Bilim ve Teknoloji merkezleri kurulmakta ve bilim ve teknoloji, toplumun büyük bir kesimine anlatılmaktadır. Bunun yanında Üniversitelerin bilimsel çıktıları üniversite-sanayi işbirliği kapsamında teknokentlerde teknolojik ürünlere dönüşmektedir. Her ne kadar bu dönüşüm henüz istenen seviyede olmasa da bunu hızlandırmak ve girişimcileri bilimi kullanarak teknoloji üretmek amacıyla desteklemek için çeşitli mekanizmalar oluşturulmuştur.
Bilim ve Teknoloji Haftası Kutlu Olsun
Bilim ve Teknoloji haftası münasebetiyle Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Kul’un özel programı: