Adaptasyonu Yüksek, Kaliteli Buğday Çeşitleri Sivas Çiftçisine Kazandırılacak

Adaptasyonu Yüksek, Kaliteli Buğday Çeşitleri Sivas Çiftçisine Kazandırılacak

SBTÜ Tarımsal Ar-Ge Merkezinde toplamda 300’e yakın buğday çeşit adayının ıslah çalışmaları yürütülüyor. Adaptasyon çalışmaları Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi tarafından yapılan ve hasat olgunluğuna gelen parsellerdeki buğdaylar, 2 Ağustos 2021 Pazartesi günü 1963 model bir biçerdöver kullanılarak nostaljik yöntemlerle hasat edildi.
 
Sivas’ta esnaflık yapmakta olan ve 58 yıllık nostaljik biçerdöverini SBTÜ Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesinin kullanımına tahsis eden Mahmut İlhan KORKMAZ; “Değerli hocalarımız burada bir takım araştırma ve geliştirme çalışmaları yürütüyor. Ben de bu çalışmalara nasıl katkıda bulunabilirim diye düşündüm ve biçerdöver ihtiyacı olduğunu öğrenince de hemen geldim. 1963 model hala çalışır ve faal durumda olan biçerdöverimiz burada güzel bir şekilde çalıştı, vazifesini yerine getirdi. Bundan sonraki süreçte de ne zaman ihtiyaç olursa ben biçerdöverimi getirmeye ve tohum ıslah çalışmalarına katkı sağlamaya hazırım. Hocalarım çok ciddi emek vermişler onlara da ayrıca yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür ederim.” dedi.
 
SBTÜ Tarımsal Ar-Ge Merkezinde yürütülen buğday ıslah çalışmaları kapsamında 300 civarında buğday çeşit adayı bulunduğunu, her yıl melez bahçelerinden gelen hatlarla buğday ıslah çalışmalarına devam edildiğini ve hasat olgunluğuna gelen parsellerin hasadının gerçekleştirildiğini belirten Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga KARAKÖY yaptığı açıklamada “Islah çalışmalarımızın meyvelerini şimdi almaya başladık. Buradan aldığımız başak örneklerimiz ve hasat sonrasında elde ettiğimiz tane verimliliğimiz bizim için çok önemli. Bu kapsamda hasadımızı bitirdikten sonra değerlendirmelerimizi gerçekleştirerek Sivas için öncelikli olarak adaptasyon yeteneği yüksek, kaliteli ıslah materyallerimizi tescil aşamasında değerlendirme fırsatı bulacağız. Bu noktada Dekan Yardımcımız Dr. Öğretim Üyesi Fatih Ölmez ve asistan arkadaşlarımız ile tüm personelimize katkı ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.
 
Buğdayda yeni çeşitlerin ve ürünlerin Sivas çiftçisine kazandırılması amacıyla yürütülen bilimsel çalışmaların meyvesini almaya başladıklarını belirten SBTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet KUL ise “Buğday ıslah çalışmaları kapsamında ekilen alanların hasadı için biçerdöver ihtiyacı vardı. Arkadaşlarımız Mahmut İlhan Korkmaz Bey ile iletişime geçerek destek istediler. Sağ olsunlar kendileri de bizi ve hocalarımızı kırmayarak biçerdöver makinasını getirdiler. Mahmut İlhan Korkmaz beye verdiği destekten dolayı çok teşekkür ediyoruz. 58 yıllık bir biçerdöver ile nostaljik yöntemlerle hasadımıza başladık. Önümüzdeki yıllarda bu çeşitlerin daha da çoğaltılması, geliştirilmesi noktasında Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Tolga Karaköy hocamızın ve ekibinin çalışmaları aralıksız sürecektir.” dedi. 


Copyright © 2024 Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi,Gültepe Mahallesi Mecnun Otyakmaz Caddesi No:1 Merkez/Sivas
Skip to content